Miękka, puszysta i z kruszonką. Ta drożdżówka podbija serca. Zobacz przepis

Dodano:
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami Źródło: Shutterstock / padu_foto
Miękkie, puszyste i aromatyczne – ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i chrupiącą kruszonką świetnie sprawdza się jako codzienny i odświętny deser. Zapraszam po przepis.

Uwielbiamy ciasta drożdżowe, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale także wypełniają dom cudownym aromatem. Lekka drożdżówka z owocami to idealny pomysł na deser oraz słodka przekąska na drugie śniadanie i podwieczorek.

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyszło lekkie i puszyste?

Drożdżowe wypieki wymagają cierpliwości, ale ich smak w pełni wynagradza trud włożony w przygotowanie. Aby ciasto było lekkie i puszyste, kluczowe jest długie wyrabianie, które w połączeniu z pracą drożdży sprawia, że ciasto pięknie wyrasta. Należy również zadbać o odpowiednią temperaturę składników – powinny być ciepłe, ale nie gorące. W czasie wyrastania ciasta trzeba unikać przeciągów i nagłych zmian temperatury.

Przygotowując domową drożdżówkę, trzeba pamiętać, że:

  • drożdże powinny być świeże – im krótszy termin przydatności do spożycia, tym większe ryzyko, że świeże drożdże nie będą prawidłowo pracowały;
  • przed dodaniem pozostałych składników mąkę trzeba przesiać – przesianie mąki sprawia, że ciasto wychodzi bardziej puszyste;
  • wyrabianie ciasta powinno trwać do momentu, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni – krótko wyrabiane ciasto wyjdzie zbite i niesmaczne;
  • podczas wyrastania trzeba ciasto delikatnie odpowietrzyć, ugniatając dłońmi, aby równomiernie rosło w trakcie pieczenia, a po przełożeniu do formy pozostawić na chwilę pod przykryciem, żeby lekko się napuszyło.

W przypadku ciast drożdżowych z dodatkami m.in. owocami warto zachować umiar – wierzch ciasta nie powinien być bardzo obciążony. Owoce powinny mieć temperaturę pokojową i zostać odsączone z nadmiaru soku.

Jak przygotować ciasto drożdżowe z brzoskwiniami?

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami jest bardzo proste w przygotowaniu. Na początku robię rozczyn ze świeżych drożdży (jeżeli chcesz użyć drożdży suszonych, to również polecam przygotować rozczyn), a następnie łączę składniki i wyrabiam ciasto ręcznie przez 15 minut. Gotowe ciasto odstawiam na 90 minut do wyrośnięcia, a następnie przekładam do formy i pozostawiam jeszcze na 20-30 minut, żeby się napuszyło. Owoce i kruszonkę dodaję tuż przed wstawieniem ciasta do gorącego piekarnika.

Przepis: Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Puszysta drożdżówka z chrupiącą kruszonką i soczystymi brzoskwiniami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz. 20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
388 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 170 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 75 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuDrożdże pokrusz i wymieszaj z 1 łyżką cukru. Poczekaj, aż staną się płynne i dodaj 125 ml letniego mleka oraz 3 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj składniki, przykryj naczynie i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (rozczyn jest gotowy, gdy podwoi swoją objętość).
  2. Przygotowanie pozostałych składników ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Masło roztop i wystudź. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną razem z ekstraktem waniliowym. Resztę mleka lekko podgrzej (powinno być letnie).
  3. Łączenie składników i wyrabianie ciastaDo miski z mąką i cukrem dodaj rozczyn, masło oraz jajka z ekstraktem waniliowym. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite, elastyczne ciasto.
  4. Pierwsze wyrastanie ciastaPrzełóż ciasto do dużej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Po upływie około 45 minut odpowietrz ciasto, lekko ugniatając je dłońmi.
  5. Przygotowanie owocówBrzoskwinie odsącz z syropu i pokrój na mniejsze kawałki. W międzyczasie wyłóż tortownice o średnicy 28 cm papierem do pieczenia.
  6. Przekładanie do formy i drugie wyrastanie ciastaPrzełóż wyrośnięte ciasto do tortownicy i rozłóż na całej powierzchni. Przykryj formę ściereczką i odstaw, żeby ciasto lekko się napuszyło.
  7. Przygotowanie kruszonkiDodaj do mąki pszennej zimne masło oraz cukier. Mieszaj i rozcieraj składniki palcami, aż powstaną grudki.
  8. Wykonanie i pieczenieNa wierzchu ciasta ułóż brzoskwinie i posyp je kruszonką. Piecz ciasto drożdżowe z brzoskwiniami w temperaturze 200 stopni Celsjusza góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-50 minut (ciasto powinno ładnie się zarumienić).

Gotową drożdżówkę z owocami wyjmij z piekarnika i wystudź.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...